2 MİLYONLUK UMUT!

Doğuştan bedensel engelli 25 yaşındaki Zeynep İnce'nin 13 yaşından beri kullandığı protez bacaklar artık vücuduna uymuyor. Genç kadın, kendisini tekrar yürütecek yeni protezleri için gereken 2 milyon 160 bin TL'yi (72 bin Euro) toplamak amacıyla kampanya başlattı. Ancak kampanya için de önüne çıkan tüm bürokratik engelleri aşmak zorunda kaldı.

25 yaşındaki Zeynep İnce, doğuştan bileteral alt ekstremite ampute yüzde 73 engelli. Bir kamu kuruluşunda devlet memurluğu yapan İnce, 13 yaşında kullanmaya başladığı protezi ile eskisi gibi yürüyemiyor. İlk aldığı zamanlarda saatlerce yürüyüşler yaptığını söyleyen İnce, şimdi işine bile gidip gidemez duruma geldi. Yeni protez için istenilen 72 bin euroyu ailesinin ve kendisinin durumu karşılayamayınca Valilik onaylı yardım kampanyası düzenlemek istedi. Ancak burada başka bir engelle karşılaştı. Haklı olduğunu ispat etmek için dava açtı ve kazandı. ‘Benim durumumda olanlara emsal oldum’ diyen Zeynep İnce, yardımseverlerden destek istedi.

“İKİ DİZİMİN ÜZERİNE DÜŞÜP YERDE KALIYORUM”

Protezinin ömrünün azaldığını belirten İnce, en hafif taşa takıldığında dahi düştüğünü ve geri kalkamadığını söyledi. İnce, “25 yaşındayım. Devlet memuruyum. Doğuştan iki bacağımdan amputeyim, bileteral diz protezi de deniliyor. Dizin tam üzeri, diz seviyesi. Yaklaşık 20 yıldır protez kullanıyorum. Şu an kullandığım protezi 13 yaşında kullanmaya başladım. Aldığım dönemde sadece gazilere veriliyordu. Bir dönem aktif olan herkese verilecek diye karar verildi. Isparta’da ve Ankara’da heyete girdim ve protezimi çok cüzi rakam ödeyerek aldım. Protezimin ömrü 10 yıldı ama 6 yılında bozulmaya başladı. Kendince fren sistemi var. Kilit sistemi çalışmıyor. Diz eklemi düştüğünüz zaman kilitleniyor veya adımlarınız ona göre şekil alıyor. Adımlarınıza göre protezin kırılması değişiyor. Yürürken çok hafif bir taşa takılsam ve eğim varsa düşüyorum. Çünkü önceden beni tutan bir şeyler vardı, şu an yok. İki dizimin üzerine düşüp yerde kalıyorum.  Ayrıca soketim eskidiği için diz kısmında içerde yaralar yapıyor. Dolayısıyla basamıyorum ve protezimi takamıyorum ve işe gidebilmem için bir hafta protezi takmamam gerekiyor ki yara kabuk bağlasın. Daha sonra bir süre gidip, tekrar gidemiyorum. İki yıl önce, Yeni c-leg 4’e 880 bin TL demişlerdi. Tamir ettirmek istedim. Tamirine 280 bin TL denildi. Yenisinin 10 yıl süresi var. ‘Tamir ettirdiğimde ne kadar süre kullanabilirim?’ diye sorduğumda net cevap alamamıştım. ‘6 ayda, bir yılda daha az da olabilir’ denilince yenisini alıp 10 yıl kullanmayı tercih ettim” dedi.

“AİLEM BENİ ÇOK ÖZGÜVENLİ YETİŞTİRDİ”

İlk protezi takıldığında yaşadığı mutluluğu dile getiren Zeynep İnce, “İlk protezim takıldığında her şey bana göreydi. Adımlarımı attıkça hafifliyor ve hiçbir şey hissetmiyordum.  Sadece insanlar baktığı zaman bir protez kullandığımı fark ediyordum.  O kadar konforluydu benim için. Sahilde çok uzun yürüyüşler yapıyordum. Okula, dershaneye gidip gelirken yolumu uzatıyordum. Küçüklüğümden buyana hiç dışlanmışlık hissi yaşamadım. Öyle bir ortamda bulunmadım. Beni, ailem çok özgüvenli yetiştirdi. Küçüklük dönemimi çok güzel hatırlarım. Çünkü çok güzel ailelerin yetiştirdiği arkadaşlarımla büyüdüm. Okul arkadaşlarım çok iyiydi. Her zaman sosyaldim. Dışarı çıktığımda, beni tanımayan insanlar protezime biraz acıma hisli bakınca üzülüyorum” diye konuştu.

“EMSAL OLDUM”

Valilik onaylı yardım kampanyasını başlatabilmek çok zor süreçten geçtiğini anlatan İnce, “Kullandığım protez mikro işlemcili c-leg 3, artık üretilmediği için c-leg 4 alabiliyorum. Valilik ilk başta onay vermedi. Sebebi ise mikro işlemcili olması. Hem mekanik hem de elektronik çalışıyor. Çift bacak protezi karşılanmıyor. ‘Sağlık Bakanlığının sisteminde de T.C. numarasını girdiğimizde SGK yüzde 10’unu ödüyor gözüktüğünden biz kampanyaya izin veremiyoruz. Devletin hiç karşılamaması gerekiyor ki biz kampanyaya izin verelim’ dendi. Yüzde 10’u da karşıladıktan sonra bir miktarını benden ilaç gibi geri tahsil edeceklerdi. Yaklaşık 80 bin yardımın, 20 binini geri verecektim. 2 milyonluk protezin 60 binine yardım edilecekti. Sonra dava açtım. Emsal oldum. SGK’nın kendi yönetmeliğini ele alarak, ‘kendi sağlık raporumda dizim kesim seviyemle SGK’da belirtilen kesim seviyesi aynı olduğu için karşılanmadığını’ söyledim. Daha önce Türkiye’de herhangi bir şekilde çift bacak olup da mikro işlemci protez kullanmak için kampanya başlatan olmamış. Ben kampanya başlatan ilk kişi oldum, davayı da kazandım. Kampanyayı başlatma sürecim iki yıl sürdü. Ama davayı 3 ayda kazandım.  Şu an mesela başka biri kampanya başlatmak isterse dava açmadan alabilir. Sadece kendim için değil, benim durumumda olan arkadaşlarım içinde uğraşmışım. Uzun solukluydu. Tek olmadığım için uğraştığıma değdi. Bunun duyulmasını isterim çünkü ihtiyacı olan ve kazanamayacağını düşünenler olabilir bu vesile ile de onlara umut oldum” ifade etti.

VALİLİK ONAYLI KAMPANYA

Valilik kampanyasının 5 Eylül 2023 tarihinde başladığını ve süresinin bir yıl olduğunu ifade eden Zeynep, yardım etmek isteyenlerin TL ve EURO IBAN No’larına gönderebileceğini İnce, “Kampanya için 72 bin euro gerekiyor. Şu an 17 bin 64 euro toplayabildim. Geriye yaklaşık 55 bin Euro kaldı. Kampanyam valilik onaylı. Hesaplarım valilik takibinde. Valilik onaylı yardım kampanyam 5 Eylül 2023’te başladı. 7 Eylül’de hesap açımım gerçekleşti. 5 Eylül 2024’te kampanya sürecim bitecek. Yardım etmek isteyenler; TL hesabını ıban: TR18 0001 0002 0778 4255 6950 03, EURO hesabı ıban: TR45 0001 0002 0778 4255 6950 02” diyerek hayırseverlerden yardım beklediğini söyledi.